I de siste dagene har Forbrukerrådet vært en del i media og snakket om strømbransjen og hvordan flere strømleverandører har strømprodukter med et «ukjent» priselement, ofte omtalt som innkjøpsprisprodukter. Forbrukerrådet har klaget inn 29 strømleverandører til Forbrukertilsynet. Forbrukerrådet gjør dette for at det skal bli enklere for kunder å sammenligne priser.
Vi er en av strømleverandørene på listen og er klaget inn med to produkter: Felleskraft og Blåkraft. Dette er ikke ulovlige strømprodukter. Våre kunder skal være trygge på at vi følger lover og regler. Vi har full forståelse for at strømprisen kan være vanskelig å forstå, og vi vil gå gjennom beskrivelsene av alle strømavtaler for å gjøre det enklere for deg som kunde å forstå innholdet i strømavtalen din.
Hvorfor er Felleskraft og Blåkraft på listen?
Felleskraft er på listen fordi det har blitt omtalt som et innkjøpsprodukt, mens det riktige er at dette er et produkt som følger spotprisen med forvaltning/prissikring. Med prissikring tar vi oss av jobben med å overvåke markedet og kjøpe strøm for å sikre prisen. Målet er å ta ned pristoppene når strømprisen er høy.
Vi har endret beskrivelsen på nettsiden og tydeligjort at dette er et forvaltningsprodukt – ikke et innkjøpsprodukt. Historisk har vi gjort det bra for kundene våre med Felleskraft. De siste 3 årene har det bare vært gevinst, og det er veldig liten risiko å ligge på denne avtalen.
I 2019 sikret vi prisen og kuttet strømprisen for kundene i fem måneder. Det ble ca 600 kroner for en gjennomsnittsfamilie.
Gunn Margareth Lassesen, kommunikasjonsdirektør
Blåkraft har også blitt omtalt som et innkjøpsprodukt, men det er et produkt som følger spotprisen med de inkluderte kostnadene. Dette er nå presisert i vilkårene i Blåkraft. Med denne avtalen betaler kunder et fast påslag som inkluderer opprinnnelsesgarantier for fornybar strøm fra SKL (Sunnhordland Kraftlag) sitt anlegg Blåfalli III.
Hvilken konsekvens har dette i tilfellet hatt for din avtale hos oss?
Felleskraft og Blåkraft er gode strømprodukter som dekker forskjellige behov. Den som er miljøbevisst og vil kjøpe strøm med opprinnelsesgarantier, kan velge Blåkraft. Den som vil ha et trygt strømprodukt som forsøker å ta ned pristoppene i høyprisperioder, velger Felleskraft.
Begge disse produktene har flere innkjøpskostnader enn et rent spotprisprodukt. Vi vil nå flytte denne kostnaden inn i det generelle påslaget, sånn at det skal være enkelt for deg å sammenligne pris og sjekke at du er på en god avtale. Du vil ikke merke noe til denne endringen, men det vil være enklere å sammenligne strømproduktet ditt med tilsvarende produkter.
Ofte stilte spørsmål om strømavtaler
Spotpris er prisen vi betaler for strømmen time for time på kraftbørsen Noorpool.
Spotprisprodukter består av (minst) to priselementer:
1.) Spotprisen på kraftbørsen (ulik for timene i døgnet)
2.) Påslag per kilowattime du forbruker (likt uansett spotpris på kraftbørsen)
Når du har et spotprisprodukt, vil du følge markedet og få strømmen til den samme prisen som strømselskapene kjøper den inn for*. I tillegg legger strømselskapene til et påslag på noen ører per kilowattime du forbruker. Alle strømselskap kjøper kraften fra Nord Pool til samme pris og selger den videre til deg. Påslaget er strømselskapene sin fortjeneste.
EKSEMPEL: Er spotprisen på kraftbørsen 1 krone en time og du forbruker 5 kilowattimer den timen, så vil du betale 5 kroner for spotprisen. I tillegg tar vi et påslag på spotprisen per kilowattime. For Følg Markedet med et påslag på 4,95 øre/kWt betaler du 25 øre i påslag på de 5 kronene.
*lokal nettleie kommer i tillegg uansett hvilket strømprodukt du har.
Det avhenger av hva slags hytte du har, hvilken standard den er i og på hvilken måte du bruker den. Oppvarming er helt klart den største strømtyven i de fleste hjem – også hytter.
Har du hytte eller fritidsbolig har vi strømavtalen Hyttekraft. Her ser du alle våre strømavtaler. Strømavtalen Hyttekraft gjelder for registrerte hytter/fritidsboliger. Du kan få Hyttekraft uansett hvor i landet du skulle ha hytte/fritidsbolig.
Ønsker du å bytte til et annet strømprodukt fra oss, kan du enkelt gjøre dette på Min side.
Logg inn
Under Mine produkter finner du Bytt strømprodukt
Velg produktet du vil bytte til
Klikk deretter på Neste og Fullfør produktbytte
Du kan få Hyttekraft strømavtale til din hytte/fritidsbolig uansett hvor den er i Norge. Det må være registrert hytte/fritidsbolig.
Ja, denne strømavtalen er tilgjengelig for alle registrerte hytter/fritidsboliger. Du trenger ikke å være strømkunde hos oss fra før av.
Ja, det har vi. Hyttekraft er Haugaland Krafts spotprisavtale til fritidsbolig og hytte. Den tilbys over hele landet. Strømavtalen gjelder for registrerte hytter og fritidsboliger.
Oppvarming
Oppvarming er helt klart den største strømtyven i de fleste hjem. Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for ca. 60% av strømforbruket ditt. Her er noen enkle grep og tips du kan gjøre for å spare:
Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for ca. 60% av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én grad, kan du spare 5% på strømregningen uten at du behøver å fryse.
Luft kort og effektivt. Da unngår du å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la soveromsvinduet stå på gløtt hele dagen, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du legger deg.
Når det er som kaldest kan det være lurt å bare varme opp rommene du faktisk bruker og hold dørene lukket i rommene du bruker minst. Da unngår du kald trekk fra ubrukte rom, samt at varmen bare holder seg i rommene det er mest nødvendig.
Ta på deg en varm genser og noen gode tøfler/ullsokker istedenfor å skru opp innetemperaturen.
Invester gjerne i en varmepumpe. En god varmepumpe gir deg tre ganger så mye varme som en vanlig panelovn.
Varmtvann
Oppvarming av varmtvann er strømtyv nummer to og står for 15-20% av strømforbruket i de fleste husholdninger. Her er noen enkle og gode grep for å senke forbruket for varmtvann:
Ikke la vannet stå å renne. Skyller du oppvasken i varmt vann før du setter den inn i oppvaskmaskinen? Skyld det heller i kaldt vann! Hvis det er mye fettrester, tørk av med en klut eller en brukt serviett.
Vask opp med oppvaskmaskin – ikke for hånd! Og husk, fyll maskinen helt opp før du setter den på.
Velg dusjen istedenfor badekaret.
Skru av dusjen imens du såper deg inn.
Ta deg en kortere dusj og pass på å ikke ha unødvendig høy temperatur. Ja det er deilig å ta seg en varm, lang dusj – men nest etter oppvarming av boligen, bruker vi mest strøm på oppvarming av vann.
Forsøk å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. MEN aldri under 60 grader – dette på grunn av faren for legionellabakterier!
Dersom det er inngått en tidsavgrenset avtale, som f.eks. ved Fastpris, og kunden ved utløpet av avtalen ikke har gitt Haugaland Kraft beskjed om noe annet, overføres kunden til produktet Følg Markedet.
Om du ønsker å sier opp avtalen før tiden, vil du bli fakturert et bruddgebyr. Størrelsen på gebyret blir regnet ut basert på hvor mange måneder som gjenstår av avtalen.
Vi regner ut bruddgebyret på denne måten: Gebyret tar utgangspunkt i forskjellen mellom avtalt fastpris og den fremtidig strømpris for resten av avtaleperioden. Du vil måtte betale for prisdifferansen mellom disse prisene multiplisert med antall kilowattimer (kWh) som det forventes at du benytter ut avtaletiden, basert på historisk forbruk. Vi kan dermed ikke gi en nøyaktig oversikt over et eventuelt bruddgebyr før det foreligger en oppsigelse, siden dette må regnes ut i hvert enkelt tilfelle.
Minimumsbeløpet vil være 500,-
Fast månedsbeløp og påslag er det vi tar oss betalt for å tilby våre tjenester og strømprodukter til deg som kunde.
Beløpet dekker driftskostnader, samt innkjøpskostnader knyttet til strømkjøp og lovpålagte el sertifikater.
Fast månedsbeløp og påslag vises på egne fakturalinjer på din strømregning.
Regulerkraft, balansekraft; benyttes til å regulere kraftsystemet slik at det alltid er balanse mellom forbruk og produksjon i strømnettet.
Elektrisitet må produseres i det øyeblikk den forbrukes, og det er det systemansvarlige nettselskapet – Statnett SF – som skal sikre denne balansen. Den mengden elektrisitet Statnett handler i markedet for å kunne sikre denne balansen, kalles regulerkraft.
Effekt måles i watt og er den mengden strøm som tas ut i det samme du skrur på et apparat. For eksempel trekker mange panelovner 1000 watt. Energi måles som regel i kilowattimer og er den mengden strøm du bruker over tid. Når panelovnen i eksempelet har stått på i tre timer, vil den ha brukt tre kilowattimer (kilo = 1000).
Vi har som regel rikelig med energi det norske kraftsystemet. Utfordringen er effektbruken som er økende grunnet flere apparater som bruker flere tusen watt samtidig. Jo flere watt som skal gjennom en ledning på samme tid, desto kraftigere må ledningen være. Ved å jevne ut effektbruken, kan vi altså spare store investeringer i strømnettet.
Ønsker du å bytte til et annet strømprodukt fra oss, kan du enkelt gjøre dette på Min side.
Her finner du en oversikt over historiske strømpriser for spotprisen på kraftbørsen Nord Pool.
Strømprisene avhenger av hvilket strømprodukt du har. Hvis du går inn på Min side, videre inn på fakturaoversikt og åpner faktura vil du se prisen du har betalt. Du kan også få oversikt over eget forbruk og gjeldende timepriser på kraftbørsen i vår kundeapp Mitt Hjem.
Prishistorikken vil variere fra kunde til kunde på grunn av at spotprisen er ulik fra time til time. Alle bruker forskjellig mengde strøm per time, dermed blir prishistorikken individuell.
Din strømpris regnes ut fra hvor mye strøm du bruker hver time og multipliseres med strømprisen for gjeldene strømprodukt den timen.
På regningen vises et gjennomsnitt av alle strømprisene du har hatt gjennom måneden. Dette er for at du skal slippe å forholde deg til alle timeprisene gjennom måneden og fordi det ville tatt mye plass på fakturaen.
Her finner du oversikt over våre strømprodukter, velg så ønsket produkt og bestill strømavtale.
Prisnivået bestemmes blant annet av forholdet mellom hvor mye strøm vi trenger og hvor mye vi har tilgjengelig – tilbud og etterspørsel.
Det er mange som tror at det er vi i Haugaland Kraft som styrer strømprisen din. Men det stemmer ikke. Strømprisene styres – kort fortalt – av vær og vind, tilbud og etterspørsel. I Norge har vi et regulert kraftmarked, hvor alt kjøp og salg gjøres gjennom kraftbørsen Nord Pool. Her selger kraftprodusentene, som typisk i Norge er store vannkraftverk, kraft. Denne kraften er «ferskvare» og må forbrukes når den produseres.
Strømleverandørene kjøper strøm på kraftbørsen og selger den videre til deg. Én dag i forveien settes timeprisene for neste dag basert på hva kraftprodusentene sier de skal produsere/selge, og hva strømleverandørene sier de skal kjøpe. Det er her tilbud og etterspørsel kommer inn. Når timeprisene for neste dag er satt av Nord Pool, gjelder de samme prisene for alle strømleverandører. Dvs at vi i Haugaland Kraft kjøper inn strømmen til samme pris som alle andre strømleverandører i landet. Når strømprisene går opp eller ned, vil ikke Haugaland Kraft tjene mer eller mindre på deg som kunde. Det betyr at vi betaler mer eller mindre for strømmen fra kraftbørsen.
Du kan logge deg på Elhub for å finne egne abonnement med informasjon om strømforbruk, kraftleverandør og annet. Du har mulighet til å styre hvem som skal ha tilgang til dine data i Elhub, og kan benytte webløsningen for styring av tilgang til måleverdier og kundeinformasjon.
Her finner du en oversikt over historiske strømpriser for spotprisen på kraftbørsen Nord Pool.
Strømprisene avhenger av hvilket strømprodukt du har. Hvis du går inn på Min side, videre inn på fakturaoversikt og åpner faktura vil du se prisen du har betalt. Du kan også få oversikt over eget forbruk og gjeldende timepriser på kraftbørsen i vår kundeapp Mitt Hjem.
Prishistorikken vil variere fra kunde til kunde på grunn av at spotprisen er ulik fra time til time. Alle bruker forskjellig mengde strøm per time, dermed blir prishistorikken individuell.