Strøm
Hva er det som bruker mest strøm?
Oppvarming
Oppvarming er helt klart den største strømtyven i de fleste hjem. Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for ca. 60% av strømforbruket ditt. Her er noen enkle grep og tips du kan gjøre for å spare:
- Om du varmer opp huset med bare strøm, står dette for ca. 50% av strømforbruket ditt. Hvis du senker innetemperaturen med én grad, kan du spare 5% på strømregningen uten at du behøver å fryse.
- Luft kort og effektivt. Da unngår du å slippe for mye varme ut av huset. Ikke la soveromsvinduet stå på gløtt hele dagen, ha det heller på vidt gap i noen minutter før du legger deg.
- Når det er som kaldest kan det være lurt å bare varme opp rommene du faktisk bruker og hold dørene lukket i rommene du bruker minst. Da unngår du kald trekk fra ubrukte rom, samt at varmen bare holder seg i rommene det er mest nødvendig.
- Ta på deg en varm genser og noen gode tøfler/ullsokker istedenfor å skru opp innetemperaturen.
- Innvester gjerne i en varmepumpe. En god varmepumpe gir deg tre ganger så mye varme som en vanlig panelovn.
Varmtvann
Oppvarming av varmtvann er strømtyv nummer to og står for 15-20% av strømforbruket i de fleste husholdninger. Her er noen enkle og gode grep for å senke forbruket for varmtvann:
- Ikke la vannet stå å renne. Skyller du oppvasken i varmt vann før du setter den inn i oppvaskemaskinen? Skyld det heller i kaldt vann! Hvis det er mye fettrester, tørk av med en klut eller en brukt serviett.
- Vask opp med oppvaskemaskin – ikke for hånd! Og husk, fyll maskinen helt opp før du setter den på.
- Velg dusjen istedenfor badekaret.
- Skru av dusjen imens du såper deg inn.
- Ta deg en kortere dusj og pass på å ikke ha unødvendig høy temperatur. Ja det er deilig å ta seg en varm, lang dusj – men nest etter oppvarming av boligen, bruker vi mest strøm på oppvarming av vann.
- Forsøk å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. MEN aldri under 60 grader – dette på grunn av faren for legionellabakterier!
Hva skjer ved utløp av endt Fastpris-avtale?
Dersom det er inngått en tidsavgrenset avtale, som f.eks. ved Fastpris, og kunden ved utløpet av avtalen ikke har gitt Haugaland Kraft beskjed om noe annet, overføres kunden til produktet Følg Markedet.
Hva skjer om jeg ønsker å gå ut av Fastpris-avtalen før tiden?
Om du ønsker å sier opp avtalen før tiden, vil du bli fakturert et bruddgebyr. Størrelsen på gebyret blir regnet ut basert på hvor mange måneder som gjenstår av avtalen.
Vi regner ut bruddgebyret på denne måten: Gebyret tar utgangspunkt i forskjellen mellom avtalt fastpris og den fremtidig strømpris for resten av avtaleperioden. Du vil måtte betale for prisdifferansen mellom disse prisene multiplisert med antall kilowattimer (kWh) som det forventes at du benytter ut avtaletiden, basert på historisk forbruk. Vi kan dermed ikke gi en nøyaktig oversikt over et eventuelt bruddgebyr før det foreligger en oppsigelse, siden dette må regnes ut i hvert enkelt tilfelle.
Minimumsbeløpet vil være 500,-
Vi gir deg oversikt over historiske strømpriser for våre forskjellige strømavtaler. Klikk på de ulike avtalene for å finne prisene.
Strømprisene avhenger av hvilket strømprodukt du har. Hvis du går inn på Min side, videre inn på fakturaoversikt og åpner faktura vil du se kraftprisen. Du kan også få oversikt over eget forbruk og gjeldende timepriser på kraftbørsen i vår kundeapp Mitt Hjem.
Fra 1. november 2019 er strømprisen for de fleste av våre strømprodukter avregnet time for time, og prishistorikken vil variere fra kunde til kunde. Dette skyldes at alle bruker forskjellig mengde strøm per time, dermed blir prishistorikken individuell.