Ny nettleiemodell – Mitt Hjem hjelper deg å ta kontroll

Nyhet Forside Mitt Hjem

NYHET! Nå som nasjonale myndigheter har innført en ny nettleiemodell vil du som strømkunde hos oss få tilgang til et nytt innsiktsverktøy i Mitt Hjem som vil gi deg full oversikt over ditt strømforbruk og hvordan det påvirker din nettleie med den nye modellen.

Nettleie-innsikt gir deg mer kontroll

Som strømkunde vil du kunne bruke nettleie-innsikten til å bli bedre kjent med ditt eget strømforbruk og hele tiden følge med på hvordan din nye nettleie beregnes basert på ditt forbruk. Kort fortalt vil innsiktsverktøyet gi deg en pekepinn på hva ny nettleiemodell betyr for deg og hva det kan koste.

  • Se hvilket trinn du havner på i kapasitetsleddet basert på månedens tre høyeste døgnmakser.
  • Følg forbruksmønsteret ditt og se om det er noe du kan flytte på og jevne ut gjennom døgnet.
Oppdatert.ny.nettleie

Last ned Mitt Hjem

Ta kontroll på forbruket ditt i Mitt Hjem i dag

Det kommer mer!

Vi jobber nå med å legge til rette for at du kan få det som kalles effektvarsel. Da setter du selv en grense for hvilket trinn i kapasitetsleddet som du ikke ønsker å overstige, og så vil appen varsle deg når du er i ferd med å passere grensen du selv har satt.

HaugalandKraft_Digiflater_01_Mobil_Varslinf_RGB (1)

Slik er den nye nettleien bygget opp

Hensikten med den nye nettleie-modellen er å få folk flest til å fordele strømforbruket mer, altså ikke bruke mye samtidig innenfor samme time. Dette vil gjøre at strømnettet utnyttes mer effektivt, og vi reduserer behovet for dyre utvidelser av strømnettet. I tillegg vil den nye modellen gi en mer rettferdig fordeling av nettleien. Den nye nettleien består av to deler; kapasitetsledd og energiledd i tillegg til avgifter.

Kapasitetsleddet beregnes ut i fra de tre timene du brukte mest strøm ila. måneden – de tre timene er fra ulike dager. De tre timene du brukte mest strøm kalles døgnmakser, og snittet av disse avgjør hvilket trinn i kapasitetsleddet du havner på.

Bildet til høyre er et eksempel med pristrinn for kapasitetsledd fra nettselskapet Fagne.

Energileddet bestemmes av hvor mye strøm du bruker totalt, og når på døgnet du bruker den. Det betyr at du kan redusere nettleien ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten. I tillegg til å flytte forbruk vil det være mye å spare på en  generell reduksjon av strømforbruk.

Bildet til høyre er et eksempel på priser for energileddet fra nettselskapet Fagne for forbruk på dagen vs. natt og helger.

Kapasitetsledd
Energiledd

Enkle grep for å jevne ut strømforbruket

Den nye nettleiemodellen er bygget opp slik at du kan spare penger på å jevne ut strømforbruket ditt gjennom døgnet. Hva prisen på din nettleie blir avhenger av hvor mye strøm du bruker og hvor mye av strømforbruket du klarer å flytte til de tidene det er lavere nettleie – sent på kvelden, på natten og i helgene.

De som bruker mest strøm vil kunne påvirke nettleien sin mest. Nøkkelen er å fordele strømforbruket jevnt gjennom døgnet. For eksempel bør du unngå å skru opp varmeovner, lade elbil, sette på vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin samtidig. Flytt det forbruket som kan flyttes på.

elbil-01-illustrasjon

Hvilket forbruk kan jeg flytte til nattestid?

Flytting av forbruk skal ikke gå ut over komfort eller sikkerhet i hjemmet. Det er derfor svært viktig at elektriske apparater som går utover dette ikke brukes på nattestid eller uten tilsyn. Vi anbefaler derfor kun å flytte på det som er sikkert for deg og din husstand.

Dersom du har en trygg elbillader er elbillading er et typisk forbruk som trygt kan flyttes til mellom kl.22 og kl.06.

Har du elbil men ikke en trygg elbillader?

Bestill elbillader fra Easee

Spørsmål og svar

Publisert