Spørsmål og svar om Solkraft
Solkraft
Betaler jeg nettleie for strømmen jeg produserer?
Nei, du slipper å betale nettleie for strømmen du produserer og bruker selv
Er det mye vedlikehold og service på anlegget?
Noe som er spesielt interessant med solcelleanlegg og som skiller disse fra mange andre teknologier for kraftproduksjon er at de nesten ikke har drifts – og vedlikeholdskostnader. Et solcelleanlegg kan operere feilfritt i 30-35 år uten at det påløper store kostnader underveis. Noen driftskostnader kan likevel oppstå:
- Overvåkning av drift og sikkerhet ved anlegg, samt rengjøring og generelt vedlikehold i tilknyttede fasiliteter (gjelder for store, kommersielle solkraftverk)
- Bytte av inverter (vekselretter). Typisk levetid for inverter kan være +/- 15 år.
Kan jeg bruke egenprodusert strøm dersom strømmen går?
Man kan ikke bruke egen strøm fra solcelleanlegget ved strømbrudd. Dette er et sikkerhetskrav fra nettleverandør og brannvesen. Anlegget må kunne legges spenningsdødt for å gjøre nødvendige reparasjoner.
Andre ting våre kunder lurer på
-
Solcellepanelene i anlegget produserer solkraft, og inverteren tar strømmen fra solcellepanelene og gjør den om til strøm som kan brukes inne i huset/garasje etc. I mange tilfeller vil anlegget produsere mer strøm enn forbruket er i det øyeblikket. Dettes kalles overskuddsproduksjon eller plussproduksjon, og dette overskuddet vil bli ført ut på strømnettet.
-
Vi monterer alltid på et tidspunkt som er avtalt med deg. Montering skal skje med minst mulig forstyrrelse. Når panelene monteres på taket ditt, skjer det ved at et team på 2-3 fagpersoner kommer hjem til deg.
De bruker typisk 2-4 dager på en komplett montasje/installasjon, avhengig av hvor stort taket er, hva slags sikring som trengs for at vi skal jobbe trygt, og hva slags taktekking du har. Elektriker er tilstede hele tiden. -
Vi ønsker å ta oss av hele prosessen, slik at alt går smertefritt både for deg, huset ditt og strømnettet. Vår viktigste prioritert er HMS, og vi ønsker ikke at kunder skal utføre arbeid på eget elektrisk anlegg.
El-installasjon må utføres av godkjent el- installatør.
Når det er sagt, så er all installasjon i utgangspunktet utenpåliggende. Så dersom du ønsker å skjule kablene (fra solceller til inverter og fra inverter til sikringsskap), så må du gjøre en egeninnsats. Det vil som regel si å ta av kledning slik at alt er klart når vi kommer. Du må også rydde rundt huset slik at vi kan komme til med lift og utstyr.
-
Selv i vår del av landet vil det til tider komme snøfall som legger seg på taket. Solcellepanelene Haugaland Kraft tilbyr er tilpasset norske forhold og tåler snø. Solcellepanelene fungerer selv om det legger seg et tynt snølag på disse, men produksjonen blir lavere jo mer snø som legger seg. Dette er heldigvis et minimalt problem på Haugalandet.
-
Montering av solcelleanlegg er i henhold til Plan- og bygningsloven ikke søknadspliktig, men det finnes unntak: Søknadsplikt kan gjelde boliger som ligger i områder som i kommuneplan/reguleringsplan er avsatt til hensynssoner eller verneområder.
Dersom du vil sjekke om dette gjelder huset ditt, kan du gå inn på kommunens kartløsning og skrive inn adressen din.
-
Vanligvis beregner vi ca 2-6 uker leveringstid etter at tilbudet er signert. Vi tar forbehold om at det i perioder kan være avvik fra forventet leveringstid.
-
For at du som kunde skal ha sikkerhet for at alt er installert og prosjektert riktig og få en optimal kundeopplevelse, ønsker vi å ta oss av hele prosessen.
Prosessen starter med at du sender oss en tilbudsforespørsel enten via nettsiden eller tar kontakt med selger eller kundesenter.
Våre selgere/rådgivere vil så lage et tilbud tilpasset ditt tak og forventet strømforbruk. Vi sender tilbudet digitalt til deg på e-post, og du kan signere/godkjenne tilbudet digitalt. Prosessen i denne fasen vil i mange tilfeller likevel innebære en tett dialog med selger for å komme frem til det beste tilbudet. Dersom kunden ønsker befaring, er dette noe vi tilbyr som en ekstratjeneste.
Vi har ansvar for alt i prosjektet og tar oss av alt mot nettselskapet (ferdigmelding, søknad om plusskunde). Vi leverer med andre ord alt du trenger for å få anlegget ferdig oppkoblet og godkjent av nettselskapet.
-
Du får 25 års produksjonsgaranti på solcellene, og vanligvis 5 år på inverter. I tillegg har du full anleggsgaranti i fem år, så lenge skaden ikke er selvforskyldt, og det er 15 års produktgaranti på solcellene.
-
Alle som ønsker det kan bestille solcelleanlegg fra Haugaland Kraft, både private og næringskunder. De fleste taktyper egner seg for montasje av solceller. Man kan velge å montere på eksisterende tak eller integrere panelene i taket. Sydvendte tak er mest optimale i forhold til å utnytte energien i solinnstrålingen best mulig, men ikke avgjørende for at du vil få bra utnyttelse av ditt solanlegg. Når du bestiller solpakke fra Haugaland Kraft vil vi optimalisere plasseringen av panelene for at du skal kunne produsere mest mulig. Om du har et gammelt tak som snart bør skiftes ut, så ønsker vi ikke å installere anlegg på dette. Det lønner seg for deg somkunde å vente med å installere solceller til du har byttet til nytt tak, da du evt. vil måtte ta av igjen solpanelene om de allerede er på plass.
-
Enova har en støtteordning for husholdninger som ønsker å bli grønnere. Du får inntil 32.500 kroner i støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet. Selve installasjonen av anlegget gir deg 7.500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 1.250 kroner per kWp installert effekt, opptil 20 kW. Det betyr at du kan få inntil 32.500 kroner totalt. Du kan få mer penger tilbake hvis du kombinerer el-produksjon med andre energitiltak, som for eksempel solfangere eller pris og effektstyrt energilagringssystem for boliger. Husk også at du kun kan få støtte én gang per bolig.
For å nyttiggjøre deg støtten må du selv kreve dette fra Enova, og vi tar forbehold om at det kan ha kommet endringer fra Enova. Det er kunden sitt ansvar å holde seg oppdatert på hva som er gjeldende, og for å søke om støtten etter at anlegget er ferdig installert. Ta gjerne kontakt med oss for å få veiledning til dette.
-
En terskel for å kjøpe solkraft har vært at det er lang nedbetalingstid før investeringen lønner seg. At prisene på solceller har falt betydelig den siste tiden, gjør regnestykket hyggeligere enn noen gang. Faktisk går det så raskt på solenergifronten at informasjon eldre enn ett år allerede er foreldet.
Med dagens priser så ser vi at i de fleste tilfeller vil anlegget være nedbetalt i løpet av 12 år eller mindre. For bedrifter som har større solcelleanlegg vil det gjerne være under 10 år.
Lønnsomheten av et solcelleanlegg avhenger av flere ting og mange faktorer spiller inn på hvor mye du klarer å produsere. For eksempel takvinkel, himmelretning, effektivitet i anlegget, skyggeforhold og hvilken solpakke du velger.
Solcelleanlegg varer 30-35 år eller mer. Over hele anleggets levetid vil det spare deg for strømkostnader og gi inntekter på salg av strøm. Lønnsomheten er sterkt avhengig av strømprisen, som er veldig vanskelig å forutsi mange år fram i tid. Tendensen er at strømprisene blir høyere, og det raskere enn generell prisstigning, og slik vil solcelleanlegget øke sin inntjening.
I en omfattende rapport laget av Multiconsult i 2018 viser de til en forventet årlig avkastning på 5-8% på solcelleanlegget. Det er langt over hva man får fra renter i banken og kostnaden for å ta lån.
Med Grønt Boliglån fra Haugesund Sparebank vil mange kunder kunne spare penger fra dag 1. Se mer under finansiering for å se regnestykket.
-
Det å anskaffe seg et solcelleanlegg er en langsiktig investering. Vanligvis kan man dekke 10-20 % av strømforbruket til en vanlig husholdning.
Solcelleanlegget vil produsere strøm i rundt 30 år og gjerne lenger og lønnsomheten avhenger først og fremst av fremtidige strømpriser som er vanskelige å forutsi. Dersom strømprisene øker de neste tiårene pga årsaker som inflasjon, økte avgifter, investeringer i strømnettet og økt handel med utlandet, vil det allerede i dag lønne seg å investere i et solcelleanlegg. Enova bruker 1 krone/kWh i sine fremtidskalkyler for strømpris. Solceller har både lang levetid og lang nedbetalingstid, så anlegget må ses på som en fremtidsrettet og langsiktig investering. Det er også slik at jo mer av solcelleproduksjonen man greier å utnytte selv, jo bedre blir regnestykket da egenprodusert strøm slipper nettleie, elsertifikatavgift og forbruksavgift som man må betale ved kjøp av strøm fra nettet.
Faktorer som takvinkel, himmelretning, effektivitet i anlegget, skyggeforhold og hvilken solpakke du velger spiller også inn på lønnsomheten av ditt solcelleanlegg. Haugaland Kraft hjelper deg å gjøre ditt solcelleanlegg så effektivt og produktivt som mulig. Uansett er hovedmotivasjonen for å anskaffe seg solcelleanlegg for mange et ønske om å gjøre en forskjell for klimaet og miljøet, produsere egen strøm til elbilen eller en generell interesse for teknologi og trender.
-
Haugaland Kraft leverer løsninger som kan oppgraderes med batteri, dersom kunden ønsker det. Pr i dag er ikke batteriteknologien moden nok til at vi anbefaler kunder dette som et lønnsomt tiltak, men kostnaden og effektiviteten på batterier er i stadig forbedring og vi forventer en stor utvikling på dette området i årene fremover.
Dette åpner for mange spennende muligheter og effektive energiløsninger for Haugaland Kraft sine kunder i fremtiden.
-
Haugaland Kraft følger alle gjeldende lover og regler ifht datahåndtering slik at dine data er sikre. I tillegg vil du få tilgang til dine egne produksjonsdata fra solcelleanlegget på web-side (krever innlogging og passord) eller via en app.
-
Når du produserer din egen kraft, trenger du en tilpasset strømavtale. Det må du ha for å få muligheten til å levere overskuddsstrøm ut på strømnettet (plusskunde), og for å få betalt for strømmen du leverer.
Vår Solkraft Strømavtale er tilpasset plusskunder. Gjennom Solkraft Strømavtale kjøper vi den solstrømmen som du ikke bruker selv og leverer ut på nettet. Du får betalt for overskuddsproduksjon over strømregningen.
-
Produseres det mer enn du klarer å bruke, selges overskuddsstrømmen tilbake ut på nettet. Med solcelleanlegg fra Haugaland Kraft må du koble anlegget til strømnettet, og dermed blir du en plusskunde. Dette innebærer at du får du montert en digital strømmåler som avregner summen av produksjon og forbruk time for time. Om du produserer mer enn du får brukt selv kjøper vi denne strømmen av deg.
-
Kort fortalt er en plusskunde en kunde som på tider av året produserer mer strøm enn kunden selv forbruker. Overskuddsstrømmen leveres ut på nettet iht. inngått avtale. Typiske plusskunder kan være boligeiere med solcellepaneler på taket. Definisjonen på en plusskunde er en sluttbruker med forbruk og produksjon bak tilknytningspunkt, hvor innmatet effekt i tilknytningspunktet ikke på noe tidspunkt overstiger 100 kW.
-
Produksjonen til et solcelleanlegg er avhengig av størrelse på anlegget, vær, skyggeforhold m.m. Et anlegg på 4 kWp produserer ca. 3500 kWh per år. Det betyr at solcellene dekker +/- 20% av årsforbruket til en vanlig husholdning. Produksjonen vil variere gjennom årstidene. I desember og januar er produksjonen lav normalt sett.
-
Det mest lønnsomme er å bruke mesteparten av strømmen du produserer selv, da sparer du i tillegg til strømmen også nettleie, avgifter og moms.
Derfor er det ofte fornuftig å tilpasse anlegget slik at du greier å bruke mesteparten av strømmen selv – vi hjelper deg med å optimalisere ditt solcelleanlegg til ditt bruk.
Overskuddsproduksjonen din kjøper vi av deg for gjeldende spotpris for ditt prisområde hos Nord Pool Spot time for time.
-
Haugaland Kraft er opptatt av kvalitet og har valgt gode leverandører slik at du som kunde skal få et produkt med topp kvalitet. Haugaland Kraft tilbyr paneler som tar seg godt ut på taket ditt og av topp kvalitet. Vi tilbyr både utenpåliggende solcellepaneler, tak integrerte solceller og solcelle takstein. Solcellene plasseres om mulig på østsør- eller vestvendt fasade. Sør anbefales. På vanlige utenpåliggende paneler tar av noen takpanner for å feste anlegget under dem, før vi legger pannene på igjen. Solcellene blir dermed liggende over takpannene.
Kabel fra solceller til inverter legges utenpå kledning. Inverter kan stå innendørs eller utendørs. Så kables det fra inverter til sikringsskap. Det må være plass til ny sikring i skapet.
-
Haugaland Krafts Solpakker inneholder alt fra start til slutt og ferdig, komplett solcelleanlegg på tak tilkoblet strømnettet. Når du kjøper et solcelleanlegg hos oss, sikrer vi trygg levering helt fra prosjekteringsfasen til ferdig installert solcelleanlegg.
All dokumentasjon på anlegget lastes opp i Boligmappa.
-
Alle plusskunder må ha ny AMS måler. Dette ordner Haugaland Kraft dersom du ikke allerede har fått installert ny måler. Nye målere er kostnadsfritt.
-
Selv om vi produserer mye vannkraft i Norge, vil strøm fra solenergi ha en positiv miljø- og klimaeffekt også i Norge. Dette skyldes blant annet at dersom du lager din egen strøm fra solceller på taket ditt, så kan mer strøm fra norsk vannkraft eksporteres til utlandet og erstatte mindre klimavennlig energiproduksjon på kontinentet.
Ved å investere i solceller nå, er du dessuten med på den rivende utviklingen som skjer, og du er med å gjøre det mulig å fortsette utviklingen av det som kan bli fremtidens viktigste strømkilde. Kraftnettet og strømforbruket i Norge består i dag av 98 % vannkraft ifølge NVE (2016). Imidlertid selges mye av den grønne og fornybare kraften til utlandet gjennom salg av opprinnelsesgarantier og dette gjør at forbruket i Norge av fornybar energi i 2016 kun var 14 % fornybar kraft.
Haugaland Krafts Solkraftavtale kan velges med 100% fornybar strøm. Vi kjøper opprinnelsesgaranti som sikrer at det blir produsert like mye fornybar energi som du forbruker. Strømmen blir produsert fra fornybar energi.