Utsira Living Lab invitert inn i unikt europeisk samarbeid
Som eneste norsk aktør er Haugaland Kraft invitert til å delta i et nytt nettverk for Living Labs i Europa.
Tempoet i energiomstillingen i Europa øker, og selv om utfordringene på veien er regional forskjellige, så har alle land samme mål – å bli et nullutslippssamfunn innen 2050. For å nå dette målet må Europa gjennom en omfattende transformasjon fra å være helt avhengig av fossil energi til bruk av ren fornybar energi i hele energisystemet. Såkalte Living Labs kan spille en viktig rolle i denne omstillingen.
– I et Living Lab kan man samskape, teste og oppskalere ulike løsninger knyttet til forskjellige problemstillinger, og det har vi gjort ute på Utsira i flere år nå, forteller prosjektleder John Arild Arnø.
Et levende laboratorium for framtidens fornybare energiløsninger
Utsira, Norges minste kommune i folketall, har lenge vært framme i skoen når det gjelder nytekning rundt energiløsninger. Det var blant annet på Utsira verdens første fullskala energiforsyningssystem basert på vindkraft og brenselscelleteknologi ble åpnet, og i havområdet vest for øykommunen skal Norges største flytende havvindprosjekt Utsira Nord realiseres.
Siden 2020 har kommunen også vært et levende laboratorium for framtidens fornybare energiløsninger – med Haugaland Kraft-konsernet i spissen.
– Målet med Utsira Living Lab har vært å øke kraften og overføringskapasiteten, forbedre beredskap og energieffektivitet og øke selvforsyningen av elektrisitet i øysamfunnet gjennom forskjellige pilotprosjekter, som blant annet omfattet smart energistyring, mikronett og energifleksibilitet, utdyper Arnø.
Med Haugaland Kraft i spissen har Utsira blitt til et nasjonalt testsenter for aktører som vil prøve ut grønne løsninger, som enten kan produsere ren og fornybar energi eller som effektivt kan styre og kontrollere klimavennlig energibruk i et lukket nettverk. I fjor har Haugaland Kraft Energi utstyrt blant annet kommunehuset Siratun med solcellepaneler, som er et skritt videre i satsingen på å gjøre kommunen selvforsynt med fornybar energi. Strømmen fra solcellene skal blant annet varme opp svømmebassenget og skolen. Foto: Simon Lesley Olsen, Vestbris
Skalerbare løsninger
Ved å nytte et fullverdig øysamfunn som testfasilitet har Haugaland Kraft samtidig fått en god oversikt og kontroll på forbruk, produksjon og energilagring både isolert sett, og i samspill med strømnettet på fastlandet.
Erfaringene konsernet har høstet fra testene som ble utført, og løsningene som ble utviklet, har vært skalerbare, og kan nå benyttes av andre energikunder, bygg og mikronett. For eksempel har Haugaland Kraft allerede lært mye av batteri-/kraftelektronikkpakken i Nordrevågen som gir spenningsstøtte til øynettet. Resultatene fra dette prosjektet har blant annet ført til at nettselskapet Fagne har tatt i bruk mindre, temporære batteriløsninger flere steder der strømnettet er svakt.
Til daglig jobber John Arild Arnø som bærekraftansvarlig og prosjektleder for forskning og utvikling i konsernets nettselskap Fagne, men han har også et overordnet ansvar for konsernets FoU-satsing Utsira Living Lab. Foto: Claudia Mocci, Haugaland Kraft
Invitert av Nordisk Energiforskning
Konsernets FoU-satsing har ikke bare gjort Utsira til et selvforsynt mikronett og et utstillingsvindu for smarte og klimavennlige energiløsninger, den har også blitt lagt merke til utenfor Norges grenser. Som eneste norsk aktør har Utsira Living Lab blitt invitert med i et europeisk nettverk for Living Labs av Nordisk Energiforskning som er underlagt Nordisk Råd.
Det nyopprettete nettverket har navnet Network of Regional Energy System Transition Labs, kort NoREST Labs, og er et samarbeidsinitiativ av ERA-Net Smart Energy Systems, som en del av EUs Horisont 2020-program, og EU-finansierte Clean Energy Transition Partnership.
I juni inviterte initiativtakerne til en oppstartsworkshop i Genk i Belgia. Her delte rundt 40 deltakere fra 15 forskjellige land sine erfaringer og diskuterte framtidige samarbeidsmuligheter. I tillegg begynte gruppen å skissere rammebetingelser for en utlysning av prosjekt- og forskningsmidler i 2025, som vil gå under navnet CETPartnership Joint Call 2025.
En arena for læring og kunnskapsdeling
– Dette er en spennende arena for læring og kunnskapsdeling. Her kan Haugaland Kraft få både tilgang til EU sine finansieringsprogram og være med i et grenseoverskridende forsknings- og teknologisamarbeid, sier Arnø.
Nettverket ledes av Østerrike og i midten av oktober skal workshop nummer to gå av stabelen. Da er det nye arbeidsfellesskapet invitert til München i Tyskland.
– I München samles deltakere fra Belgia, Østerrike, Tyskland, Spania, Frankrike, Italia, Hellas, Polen, Ungarn og Sverige. Haugaland Kraft er eneste deltaker fra Norge, og jeg ser fram til å knytte nye kontakter og lære mer om hvordan det jobbes med energiomstilling i andre europeiske land, avslutter prosjektlederen.
Kreative tankeprosesser: «Se for deg ditt Living Lab i 2050», var ett av oppgavene som deltakerne jobbet med i mindre grupper på oppstartsworkshopen i Genk i juni. Foto: NoREST Initiative
Tittelbilde: Haakon Nordvik
Publisert