Susort satser på sol

Solkraft Bedrift Landbruk

Fjøset til Torleif Susort er ikke bare et av de største i landet, det er også topp moderne. Nå installerer han også solceller på taket.

På Susort Limousin finner vi Norges største bestand av Limousin-fe. Disse dyrene har rykte på seg for å gi kjøtt av høy kvalitet, og kanskje har det noe med måten de lever på. Her går de ute i sommerhalvåret, og resten av året står de inne i et av Norges største og mest moderne fjøs. En automatisk fôrblander serverer fôret ut på et datastyrt transportbelte, som igjen sørger for at kyrne får riktig mengde mat til riktig tid. Fjøset er også, i motsetning til mange andre, isolert i vegger og tak.

«Kyrne bryr seg ikke så mye fra eller til, men det gjør kalde vinterdager mer komfortable for oss som jobber her,» sier Torleif Susort, bonden bak det hele.

Gården har han drevet sammen med kona Siv siden 1989, men satsingen på Limousin-fe startet i 2009. Siden den gang har driften vokst jevnt og trutt, sammen med størrelsen på fjøset. I 2016 stod siste påbygg til fjøset ferdig, og nå har kyr og okser 2300 kvadratmeter å boltre seg på. Det hele topp moderne.

Solkraft-bondenSusortifjosen-fotografLineMollerhaug-O45A6586-web
Foto: Line Møllerhaug

«Teknologiske virkemidler er gull verd for en bonde. Bare fôrblanderen sparer oss for mye manuelt arbeid, og dermed også tid. Når jeg ser en mulighet til å gjøre livet enklere og bedre, så forsøker jeg å gripe den. Det gjelder også dersom jeg ser at det er mulig å spare penger,» sier Torleif, og peker mot solcellepanelene som er i ferd med å monteres på fjøstaket.

Solkraft-bondenSusortogmontoerer-fotografLineMollerhaug-O45A6331-web
Foto: Line Møllerhaug

Seljordsmarknaden

Det hele startet på Seljordsmarknaden høsten 2019. Torleif liker godt å traske rundt for seg selv på slike markeder, og det var da han kom over en stand som reklamerte for solcellepaneler.

«Jeg hadde jo hørt om dette før, fra venner med solceller på hytta og slikt. Men her snakket de om det i større skala. Her var det visst mye penger å spare. Så jeg ble nysgjerrig, og ba dem sende meg et tilbud.»

Og tilbudet kom. I e-posten Torleif fikk tilsendt, var tilbudet på rundt tre millioner kroner.

«Jeg ble satt ut da, ja, men det viste seg at de hadde regnet på hele takflaten. 2300 kvadratmeter tak, det blir en del solceller. Jeg måtte forklare at jeg ikke hadde tenkt å begynne med storproduksjon,» sier Torleif.

Så han ba om et nytt, mer realistisk tilbud. I mellomtiden hadde han fått nyss i at også Haugaland Kraft leverer solcelleanlegg.  

«Jeg snakket med kundeservice for Altibox, og vi kom i snakk om solceller. Deretter gikk det kort tid før jeg fikk snakket med rette vedkommende. Jeg har så godt som alltid vært kunde av Haugaland Kraft, og til og med når jeg har forsøkt meg på andre gode tilbud ender jeg alltid opp med å gå tilbake. Jeg liker å kunne stole på de jeg har med å gjøre, og det er alltid lettere når forhandlerne er lokale. Så jeg håpet at de ville klare å levere et konkurransedyktig tilbud.»

Når tilbudene ble levert, var Haugaland Kraft hakket rimeligere enn konkurrenten.

«Det var en lettelse. Da var valget enkelt,» sier Torleif.

Enkel montering

«Fjøs og låvetak byr på store flater og enkel montering,» sier Roar Sund, salgskonsulent for solcellenanlegg i Haugaland Kraft. «Da blir installasjonskostnadene lavere og gevinsten kan bli høy.»

Anlegget på fjøstaket på Susort er det nest største anlegget Haugaland Kraft har levert så langt. Bare anlegget til Caiano på DNB-bygget er større. Men montering på fjøs byr på andre utfordringer.

«Det er noen uvanlige hensyn å ta. For eksempel kan inverteren godt stå inne i andre bygg, men her bør den stå ute. Inne i fjøset er den mer utsatt for støv og skitt enn den ville vært i et gjennomsnittlig kontorbygg,» sier Sund.

Solkraft-montoererhosSusort-fotografLineMollerhaug-O45A6392-web
Foto: Line Møllerhaug

Nå monteres 210 solcellepaneler fordelt på 360 kvadratmeter på fjøstaket på Susort. Disse vil kunne levere 65 kwp på det meste, og strømmen som produseres skal brukes i driftsbygget. Det som er til overs, kan selges tilbake til Haugaland Kraft. Og Torleif har allerede planen klar.

«På sommeren er dyrene ute på beite, og det tomme bygget bruker svært lite strøm. Samtidig produserer solcellene mest om sommeren. Da får jeg utbetalt overskuddet over strømregningen,» avslutter Torleif Susort, bonde og snart strømprodusent.

Er du interessert i et solkraftanlegg?

Sett deg på interesselisten vår så kontakter vi deg så snart vi er klare for å ta i mot flere bestillinger.

Publisert