haugaland-kraft-visjon

Slik påvirker korona din strømregning

Strøm

Strømprisene var i vinter ekstremt lave, som følge av en søkkvåt og mild vinter. Så kom koronaviruset til Norge og landet er i unntakstilstand. Dette får følger – også for strømregningen din.

Av:
Olav Linga, konsernsjef, Haugaland Kraft
John Harald Jakobsen, direktør, Haugaland Kraft Energi

Olav Linga
Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft.

Regn, regn og atter regn. 2020 fikk en uvanlig våt og mild start. Proppfulle vannmagasiner og avskrudde varmeovner i private hjem bidro i februar til noen av de billigste vinterprisene noensinne registrert på den nordiske kraftbørsen. Kraftprisen var i februar i år 70 prosent lavere enn det den var i november i fjor.

Så kom mars og koronaviruset gjorde sitt inntog i Norge og i vår region. Landet er stengt ned, folk holder seg hjemme. Denne unntakstilstanden bidrar til billigere strøm enda lenger enn det som ble spådd i forkant av viruset. En husstand med normalt strømforbruk og strømavtalen «Følg markedet» betaler nå under halvparten av det den betalte for et tilsvarende strømforbruk i februar i fjor (ekskl. nettleie).

Det er svært enkelt sagt tilbud og etterspørsel som styrer strømprisene. Norge er en del av et felles europeisk kraftmarked, og etterspørselen etter kraft i Europa har gått kraftig ned som følge av viruset. Store, kraftkrevende produksjonsbedrifter i Norge holder det heldigvis gående per dags dato. Koronaviruset har derfor ikke hatt det store utslaget på den totale etterspørselen etter strøm her til lands enda, men også her hjemme kan situasjonen fort endre seg.

John Harald Jakobsen
Direktør John Harald Jakobsen i Haugaland Kraft Energi.

De lave strømprisene er gode nyheter for alle som nå blir permittert, bedriftseiere eller andre som får økonomiske vanskeligheter på grunn av koronasituasjonen. Men selv med lave strømpriser vil folk kunne oppleve betalingsutfordringer i månedene fremover. Dette er fullt forståelig og vi vil, som mange andre, strekke oss så langt vi kan for å tilby kundene våre alternative betalingsløsninger via Min side.

Strømkunden får større kontroll

Koronapandemien kom brått på oss alle og illustrerer hvor vanskelig det er å spå hvordan strømprisene vil bli i årene som kommer. Utover været og globale og nasjonale kriser, er det også mange andre faktorer som påvirker hva kundene til syvende og sist betaler for strøm i stikkontakten. Mye handler om hva som skjer ute i den store verden, men også klimaendringer, politiske beslutninger, innovasjon og investeringer her hjemme spiller en viktig rolle.

haugaland-kraft-min-side-app-forside-stromforbruk
Strømkundene får stadig større styring over egne strømutgifter. I appen Mitt hjem kan du se strømforbruket ditt time for time.

Interessen for Solkraft har økt kraftig i løpet av det siste året, både blant private og bedrifter. I årene framover tror vi at stadig flere vil skaffe seg solceller på taket. Dette betyr at forbrukerne i stadig større grad kan påvirke sin egen strømregning gjennom å bruke egenprodusert solenergi når kraftprisene stiger.

I tillegg har de aller fleste i vår region fått på plass nye, smarte strømmålere i hjemmene sine. De nye målerne er i stand til å vise deg strømforbruket ditt time for time. Dette legger til rette for smart energistyring og er nok et eksempel på at strømkundene får stadig større styring over egne strømutgifter.

Dette heier vi på og utvikler nå gode, digitale verktøy for smartstyring som kundene våre vil få tilgang til i løpet av året. De som investerer i ny teknologi og allerede i dag lærer seg gode vaner for strømsparing, vil i framtiden kunne spare gode penger –  uavhengig av værguder og globale kriser som korona.

Se strømforbruket ditt time for time – last ned appen Mitt hjem

Publisert