oversiktsbildeHeiane-O45A3821

Grønn innovasjon som betaler seg

Solkraft Bedrift Elbil Referanse Solkraft Bærekraft

Lav risiko. Muligheter for god økonomisk avkastning. Solkraft seiler opp som en solid investering for lokale bedrifter.

Da vi åpnet vårt nye bygg på Heiane på Stord, klippet vi snoren ikke bare for nye arbeidsplasser, men for et moderne testsenter. Med solcellepaneler på taket, batterilagring og ladestasjoner for elbil – alt styrt av et integrert energistyringssystem – fungerer bygget som et forsøkssenter for oss selv, og ikke minst som et referanseprosjekt vi kan vise våre bedriftskunder. Vi vil vise at fokus på bærekraft lønner seg.

Synlig signal på bærekraft

Stadig flere bedrifter tar bærekraft på alvor, og innovasjon står høyt på agendaen hos de aller fleste. Satsing på solenergi gir bedrifter en enkel og lønnsom snarvei til det grønne skiftet, og det finnes vel knapt et synligere bevis for miljøansvar enn solcellepaneler på taket.

Bedrifter blir mer og mer miljøbevisste ettersom kundene også krever at de tar større ansvar. Det grønne skiftet er for alvor i gang, og solceller har alle forutsetninger for å bli en ledende grønn teknologi her på Vestlandet, sier Kristian L. Gautesen, som er salgs- og forretningsutvikler i Haugaland Kraft Energi.

Kristian-O45A3950
Kristian Gautesen, salgs- og forretningsutvikler
Foto: Fotograf Line Møllerhaug

Lønnsom investering

Solcelleanlegg til næringsbygg kan produsere strøm til en kostnad på under 50 øre per kWh ved gunstige forhold, og kan ofte nedbetales på kortere tid enn private anlegg. Der Solkraft på private tak gjerne dekker 15-20 % av årlig strømforbruk, har bedrifter ofte langt større takareal tilgjengelig, slik at potensialet er mye større.

– Vi skreddersyr alle anlegg slik at vi oppnår høyest mulig effekt. Solkraft er en forholdsvis enkel måte å starte omveltningen til det grønne skiftet, og på toppen av alt er det lønnsomt. Grønn teknologi som også sparer deg penger, er vel det vi alle ser etter når vi snakker om innovasjon, sier Gautesen.

Kontinuerlig læring på vårt kontor på Heiane

Haugaland Kraft-kontoret på Stord består av en kontordel, en lagerhall og en kjeller med serverrom. Et solcelleanlegg på 72 kWp, et batteri med kapasitet på 60 kW og 15 ladestasjoner for elbiler styres av et smart energistyringssystem. Dette systemet skal redusere effekttopper i bygget, øke egenforbruk av egenprodusert solenergi, og utnytte variasjonene i strømprisene. På den måten utnyttes energien optimalt, samtidig som kostnadene minimeres.

Ulf Skogvold-cropped-O45A3761
Ulf Skogvold, driftstekniker med ansvar for byggene på Stord, følger solcelleproduksjon og energistyringssystemet tett.
Foto: Fotograf Line Møllerhaug

– Haugaland Kraft skal lede an når det gjelder teknologisk utvikling rundt lokal energiproduksjon, lagring og smart energistyring. Vi skal gi våre kunder kunnskapsrike råd og være en aktiv partner. Derfor har vi satt oss i førersetet ved å bygge dette systemet på Heiane. Vi viser at vi får det til, og at vi er opptatte av å hele tiden lære mer, avslutter Gautesen.

Denne filmen gir en rask innføring i hvordan systemet på Heiane fungerer:

Sjekk ditt tak i solkartet

Sjekk solkartet

Vil du ta en prat med oss om din bedrift?

Vi hører gjerne fra deg. Ta kontakt ved å legge igjen litt informasjon i skjemaet under, så hører du fra oss straks.


Publisert