Ditt strømforbruk

Tips til hjemmet Strøm Elbil

Vi bruker strøm til alle døgnets tider. Fra vi står opp om morgenen til vi legger oss om kvelden, benytter vi oss av flere titalls elektriske apparater. Men vet du hva du bruker strøm til?

Hvor mye strøm du bruker kan variere. Det avhenger blant annet av størrelsen på boligen din, antall familiemedlemmer, antall yttervegger, TEK-standard og mye mer. I Norge bruker vi helt klart mest energi til oppvarming, enten vi kun har elektrisk oppvarming eller benytter andre kilder som fjernvarme eller varmepumpe. Hele 53 % av strømforbruket til en familie som også kjører elbil, går til oppvarming av boligen. Det kan derfor være litt penger å spare på oppvarming. Å redusere innetemperaturen med én grad reduserer energiforbruket med 5 % per år.

Vask og tørk

I løpet av en uke går gjerne oppvaskemaskinen en runde hver dag i perioder. I tillegg går gjerne vaskemaskin og tørketrommel også sine runder. Men hva koster det?

*kilde: Energi Norge

Penger å spare med elbil?

I 2019 kostet det gjennomsnittlig kroner 2,30 å kjøre en mil med elbil. Til sammenligning kostet det kroner 12,60 å kjøre en mil med bensinbil og 9,70 kroner med dieselbil. Det betyr at en husholdning kan spare 8000 kroner bare i drivstoffkostnader på å bytte fra en bensinbil til en elbil.

Bestill elbillader

Fordeling av strømforbruk i en typisk norsk husholdning

Eneboliger er den mest energikrevende boligtypen og bruker i snitt over dobbelt så mye energi som en blokkleilighet. For en familie på fire som bor i en enebolig, har elbil og kun elektrisk oppvarming kan energiforbruket fordele seg som i eksempelet du ser her:

Illustrasjon som viser et gjennomsnittsforbruk av strøm i en enebolig

Kilde: Energi Norge. I regneeksemplene er det brukt en samlet strømpris på kr 115,9 øre/kWh i 2019.

Forbruksmønsteret styrer hvor mye du betaler for strøm

Fyrer du for kråka? Å redusere innetemperaturen med én grad reduserer energiforbruket med 5 % per år. Etterisolering og montering av sparedusj er andre effektive tiltak for å spare strøm.

Våre beste tips til å spare strøm

Sånn kan du følge med på strømforbruket ditt

Liker du å ha full kontroll? Følg med på strømforbruket ditt i sanntid med KraftPlugg og få full oversikt over strømforbruket ditt i kundeappen Mitt Hjem.

Les mer om KraftPlugg

Publisert