Våre beste tips til å spare strøm

Tips til hjemmet Strøm

Lyst til å spare strøm, men vet ikke helt hvordan du skal begynne? Blir du mer bevisst på hvordan – og når – du bruker strøm, kan du spare mye penger. Her skal vi gi deg noen tips for hvordan du kan spare strøm, miljøet og lommeboka på en gang. 

Sett «spare» foran

De enkleste virkemidlene for å spare strøm kjenner du kanskje allerede til. Skru av lyset når du går ut av et rom, og ta heller på flere klær enn å skru opp varmen når du kan. Produkter som sparepærer, sparekraner og sparedusj er utprøvde, tilgjengelige og enkle måter å spare strøm på, og moderne LED-lyspærer er langt mer effektive enn både gamle glødepærer og halogenpærer.

Save,Water.,Little,Kid,Keeps,Turning,Off,The,Running,Water
Last ned Mitt Hjem for å se ditt strømforbruk time for time

Oppvarming

Oppvarming krever mye strøm, og derfor er det også mye å spare her. I Norge bruker vi over 50 % av strømmen til oppvarming! Visste du at ved å redusere innetemperaturen med én grad, reduserer energiforbruket med 5 % per år?

Lukk døra!
Soverom og kjeller skal ofte være kaldere enn resten av boligen. Dersom døra mellom disse rommene og oppholdsrommene står åpne, forsvinner mye av varmen. Så ta med deg hunden når du går.

Isolering
Skikkelig isolering er viktig, men dersom huset eller leiligheten din er gammel, kan det bli kostbart å etterisolere. Har du muligheten til det vil det likevel lønne seg på sikt.

Tett trekken rundt dører og vinduer med tetningslister
Du kan bruke et brennende stearinlys for å registrere trekk. Montering av tetningslister er et billig og effektivt vintertiltak.

Trekk for gardiner og persienner om kvelden
Dette reduserer varmetap gjennom vinduene, som vanligvis er husets dårligst isolerte flater.

Varmepumpe
En god varmepumpe gir deg tre ganger så mye varme som en vanlig panelovn.

Riktig vedfyring
Fyrer du med ved bør du bruke tørr ved og sørge for god trekk. Du kan faktisk få opptil 25 prosent mer varme ut av hver vedkubbe dersom du fyrer riktig.

Senk varmen
Senk innetemperaturen til cirka 20°C i oppholdsrom. Du sparer ca. 5 % av energibruken for hver grad du senker temperaturen. Ta heller på flere klær enn å skru opp varmen.

Frokost, lunsj, middag og kvelds

En av de store strømtyvene i et vanlig hjem er kjøkkenet. Stekeplater og komfyr bruker mye strøm, og selv om du selvsagt ikke skal spare ved å lage mindre mat, finnes det mange gode måter å spare strøm på kjøkkenet.

Tin maten på benken
Eller i kjøleskapet. Å tine mat i mikrobølgeovnen er fort gjort, men det krever mye energi, og maten har ikke like godt av det. Dessuten — dersom du tiner i kjøleskap tar du vare på kulden.

Kok vann i vannkoker
Ja, dersom du har vannkoker er det mer effektivt å bruke den til å koke vann før du heller det i en kasserolle. Pass også på at kasserollen har et skikkelig, tett lokk.

Velg skikkelige hvitevarer
Hvitevarer kommer i alle former og farger, men ikke alle er like effektive. De beste sparer deg for både arbeid og strømbruk, men er gjerne litt dyrere. Du vil likevel kunne spare på å velge kvalitetshvitevarer i lengden. Se etter energimerke A++.

Tin fryseren
Er fryseren full av is bruker den mer strøm for å holde maten kald. Tin den opp ved behov, og uansett gjerne et par ganger i året.

Fyll fryseren!
En fryser full av mat, derimot, bruker mindre strøm enn om den var tom.

La maten kjøle seg ned før du setter den i kjøleskapet
Det går mye energi med til å kjøle den ned der inne.

Ikke kjør kjøkkenvifta på tomgang
Den tar med seg damp og fett, men den drar også med seg din dyrebare, oppvarmede inneluft. Vi vifter ikke for kråkene.

Fyll oppvaskmaskinen
Ikke kjør oppvasken før maskinen er full. Slik sparer du vann og strøm.

Klesvask

Vasking av klær og håndklær er en annen nødvendighet som krever mye energi. Også her lønner det seg å ikke sette den på før den er helt full. Den bruker omtrent like mye energi uansett. Forvaskprogram kan du spare til skikkelig møkkete klær og sengetøy og undertøy, og vanlige klær kan vaskes på 30-40 grader.

Spar tid

Tid er penger, sa folk, og det stemmer nok. Dersom du kutter tiden i dusjen med noen få minutter, kan du spare mye penger i løpet av et år. Det samme gjelder om du slår av lyset en time før du pleier.

Standby

TV og Playstation er strømtyver. Ofte står de i standby-modus, og det trekker mye strøm. Pass på å slå disse apparatene helt av når du er ferdige med dem. Beregninger viser at apparater i standby står for hele 500kwt av en husholdnings strømforbruk i løpet av et år.

En del av disse apparatene tenker vi ikke så mye på. Kanskje er det ikke nødvendig at den elektriske tannbørsten står på lading hele tiden, for eksempel. Til og med TV-dekoderen står der og trekker strøm, og det samme gjelder ladere til mobil og laptop, selv om de ikke er koblet til enheten sin. Slå av det som kan slås av.

Lade bilen din om natten

Strømmen er generelt rimeligere om natten, så om du har elbil og en trygg hjemmelader, bør du lade bilen din om natten.

Strømavtale og strømbesparende produkter

Publisert