arbeidsministerenoghaugalandkraft

Arbeidsministeren applauderer inkluderingstiltaket «Gnist»

Jobb i Haugaland Kraft Forside Bærekraft

– Dette er kjempebra og noe både bedriften, samfunnet og den enkelte vinner på, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Formålet med statsrådens besøk hos Haugaland Kraft torsdag 5.august var å få et innblikk i konsernets generelle inkluderingsarbeid og samarbeidet med Nav på dette området. Det ble særlig viet tid til vårt nye opplæringsprogram for unge arbeidssøkende: «Gnist – fra ledig til lærling i HK».

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (lengst t.v.) fikk prøve seg som energimontør da han besøkte Haugaland Kraft på Spanne. Her sammen med Anfinn Birkeland, Ove Aronsen Harkestad og Kristoffer Hansen.

Det var Haugaland Kraft, i samarbeid med Nav, som i 2020 tok initativet til å skape «Gnist». Det nye programmet handler om å gi unge med arbeidslivsbarrierer en mulighet til å prøve seg som energimontører. Kandidatene plukkes ut av Nav i samråd med Haugland Kraft.

Det stilles ingen krav til yrkeskompetanse, toppkarakterer eller plettfri CV. Men programmet er forbeholdt unge arbeidsledige som sliter med å få innpass i arbeidslivet. Kandidatene må dessuten vise at de har den rette «gnisten» – at dette er noe de virkelig ønsker.

– Dette er kjempebra og trippel-vinn. Det er vinn for bedriften, for samfunnet og for den enkelte. Vi trenger mange flere som tar fagbrev, det er en manko på alle fagområder. Vi kommer til å trenge 90.000 flere fagarbeidere i 2030 enn det vi utdanner i dag, sier arbeids- og sosialminister Røe Isaksen.

Arbeidsministeren etterlyser langt flere fagarbeidere. Etter en klatretur i stolpen med dressko, var konklusjonen at han selv bør holde seg til den jobben han har.

Håper andre vil kopiere tiltaket

Røe Isaksen varslet tidligere i år endringer i Nav-systemet i retning forenkling, forbedring og fornying. Torsdag fikk han innspill fra Haugaland Kraft til hvordan dette kan gjøres og hva som må til for å få flere bedrifter til å sette i gang inkluderingstiltak. Han fikk også høre solskinnshistoriene om Kristoffer Hansen og Ove Aronsen Harkestad, kandidater på det første Gnist-kullet. Før oppstarten i 2020 var begge arbeidsledige og såg dystert på fremtiden. Nå har de bestått arbeidstreningsprogrammet med glans og fått lærlingplass i HK.

– For et år siden satt jeg hjemme og klødde meg i hodet. Jeg var i kontakt med Nav og jobbet i alt fra dagligvare til trykkeri, med stillas osv. Det har ikke fungert i nærheten av så bra som det har gjort her i Haugaland Kraft, fortalte Harkestad.

Hansen påpekte den avgjørende betydningen av å bli sett og bli stilt krav til, og viktigheten av gode kollegaer som heier på deg. Han synes det er flott at «Gnist» vekker arbeids- og sosialdepartementets interesse.

– Jeg håper oppmerksomheten rundt Gnist kan bidra til at lignende tiltak blir satt i verk flere steder, slik at andre unge som ser mørkt på fremtiden sin kan få den samme muligheten som jeg har fått, sier Hansen.

– Som Kristoffer sier, dersom du blir gående uten tilbud, aktivitet, uten at noen ser deg og ber deg stå opp om morgenen og møte opp, så vet vi at sjansen er stor for at du havner permanent utenfor arbeidslivet. Dette er akkurat sånt næringslivet skal være med og bidra og det er akkurat slik Nav skal jobbe

Torbjørn Røe Isaksen, arbeids- og sosialminister (H)

Imponerte statsråden

Arbeidsministeren var tydelig imponert over hvordan de kommende lærlingene har grepet muligheten, gitt jernet og forandret fremtidsutsiktene sine.

– Som Kristoffer sier, dersom du blir gående uten tilbud, aktivitet, uten at noen ser deg og ber deg stå opp om morgenen og møte opp, så vet vi at sjansen er stor for at du havner permanent utenfor arbeidslivet. Da er du plutselig blitt voksen og en som må gå til Nav og hente penger i stedet for å gå på jobb og betale skatt. Dette er akkurat sånn næringslivet skal være med og bidra og det er akkurat slik Nav skal jobbe. Vi skal få mange flere ungdommer både inn og ut av Nav-systemet. Da er det å få fagbrev og en fullverdig yrkesutdanning en helt uvurderlig måte å gjøre det på. Vi vet at det gir jobb for de fleste i andre enden.

Etter å ha prøvd ut Gnist-opplegget i 2020, anser både Haugaland Kraft og Nav det som en suksess. Kandidatene får hyppige og tydelige tilbakemeldinger på innsatsen sin, samtidig som det tas hensyn til at ungdom med ballast trenger noe modningstid. Dette styrker mulighetene for å forbedre seg og dermed få jobb videre, uansett om det blir hos Haugaland Kraft eller en annen arbeidsgiver.

Nå undersøkes muligheten for å utvide arbeidstreningsprogrammet til andre fagområder, i første omgang skoging.

Publisert