Strømprisen akkurat nå

Strøm

Denne uken opplevde Norge de høyeste timeprisene noen gang med over åtte kroner per kWh. Hva som påvirket dette har flere ulike grunner som lite vind, kaldt og tørt vær, samt Russlands invasjon i Ukraina. Her kan du lese og lære mer om den siste utviklingen i strømprisen.

Vær og vind

Store deler av det nordiske kraftmarkedet forsynes av vannkraft, som gjør at nedbørsmengden har en stor betydning for strømprisen. Til tross for perioder med mye nedbør, er fortsatt fyllingsgraden i vannmagasinene under normalnivået i Norge som gjør at strømprisen fortsatt ligger på et unormalt høyt nivå.

Forventningen til strømprisen fremover er at de kommer til å holde seg høyere enn det vi har vært vant til fra tidligere år. Noe som kan bidra til lavere strømpriser fremover på kort sikt, er først og fremst mer vind og økt vindkraft-produksjon i Tyskland, Danmark og Sør-Sverige, samt høyere temperaturer. Med høyere temperaturer gjør også at folk bruker mindre strøm som betyr lavere strømpris. På tirsdag denne uken opplevde vi den høyeste timeprisen noen gang på hele 817 øre/kWh mellom kl.07 og kl.08. Dette er en typisk time på døgnet hvor strømforbruket i de fleste hjem er veldig høyt og er ofte den timen på døgnet strømprisen generelt er høyest. Det ble dermed satt en ny årsrekord i strømprisen denne tirsdags morgenen som følge av en kombinasjon av lite vind, kaldt vær, høyt forbruk og en anspent situasjon i Europa (les mer om dette lenger ned i saken).

Lurer du på hva strømprisen er i dag?

I kundeappen vår Mitt Hjem kan du enkelt følge med på strømprisen time for time, samt prisene for morgendagen. Her kan får du en god oversikt over hvilken time som er dyrest og hvilken time som er billigst. Du kan også sjekke strømprisen direkte fra kraftbørsen, NordPool, her.

Eksport og import

Siden det norske kraftsystemet er tett knyttet opp mot det europeiske kraftmarkedet, blir norske strømpriser påvirket av energiprisene i Europa. Dette gjelder spesielt i Tyskland, hvor prisene ligger normalt mye høyere enn i Norge. Prisene i Europa presses opp av kraftige prisstigninger på olje, CO2, gass og kull, men også av perioder med lite vind. For at spotprisene skal falle fra det høyeste nivået så langt i mars behøves det i hovedsak høyere temperaturer og mer vind, samt at prisene på olje, kull, gass og CO2 faller.

Situasjonen i Ukraina skaper usikkerhet i det Europeiske strømmarkedet

Strømprisene i Europa er sterkt preget av Russlands invasjon av Ukraina. Situasjonen fører med seg uro i Europas energimarked hvor den fremtidige tilgangen til russisk gass og kull er svært usikker. Denne usikkerheten er noe som spesielt driver prisene for olje, gass og kull til rekordnivåer, noe som igjen slår rett ut på strømprisen i resten av Europa. Dette gjør at strømprisen også her i Norge blir sterkt påvirket og som gjør at strømprisen forventes å ligge svært høyt i tiden fremover.

Regjeringen forlenger strømstøtten til april

Med et anspent strømmarked og høye strømpriser har regjeringen bestemt at strømstøtten nå forlenges til ut april. Detaljene rundt forlengelsen og støtteordningen har ikke regjeringen kommet ut med enda. Vi vil oppdatere dette i våre kanaler så fort ny informasjon er tilgjengelig.

Vil du lære mer om strømprisen?

Strømmarkedet er komplekst og ikke alltid like enkelt å forstå. Klikk på knappen under for å lese mer om hvordan strømmarkedet henger sammen, og om hva som påvirker strømprisen.

Greit å vite om strømprisen

Publisert