Euroconnect

Har signert kontrakt for fiberkabel til England

Presse Nyhet

Haugaland Kraft og andre partnere har i dag signert en avtale med selskapet Xtera om å prosjektere og installere ny 700 kilometer lang fiberkabel mellom Norge og England. Selve fiberkabelen skal produseres av det norske selskapet Nexans på Rognan.

– Med transportkapasitet på inntil 216 terabits per sekund vil den undersjøiske fiberkabelen øke datakapasiteten mellom Norge og utlandet betydelig, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft.


Investeringen i nordsjøfiberen gjennomføres i samarbeid med Lyse/Altibox, BKK, Ryfylke IKS, Green Mountain og Hatteland Group.

Fiberkabelen til England blir en del av et større europeisk fibernettverk som Altibox etablerer, som skal sørge for en robust og førsteklasses digital infrastruktur. Gjennom nordsjøfiberen og en ny fiberkabel mellom Larvik og Hirtshals kobles Norge sammen med sentrale digitale knutepunkt som London, Brussel, Amsterdam og Hamburg. Det betyr at Norge kobles på de store datasenter-knutepunktene i Irland, Danmark og Sverige; steder der aktører som Microsoft, Facebook, Google og Amazon allerede har store datasentre.

På grunn av det harde været i Nordsjøen vil bunnundersøkelser og prosjektering foregå i sommerhalvåret dette året. Selve fiberkabelinstallasjonen finner sted i 2021 og nordsjøfiberen skal være operativ innen utgangen av 2021.

Olav Linga poengterer at den nye fiberkabelen til England vil styrke Norges posisjon som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre.

– Vi i Haugaland Kraft er sammen med konsortiet glade for muligheten til å investere i samfunnskritisk norsk infrastruktur, også mot utlandet. Haugaland Kraft har i snart to tiår investert over en milliard kroner i digital infrastruktur på Haugalandet, Sunnhordland og i indre Ryfylke. Behovet for høy datakapasitet og en direkteforbindelse mellom Norge og Storbritannia og resten av Europa er stort. Investeringene er betydelige, men vi er flere om å dele regningen, sier Jan Håland, leder av fibervirksomheten i Haugaland Kraft.

Håland framholder at den nye fiberkabelen mot England vil styrke Norges posisjon som et attraktivt sted for å investere i nye datasentre. – Vi har stabil og grønn energi, stabile politiske forhold, en velutdannet befolkning og et kjølig klima.

– Den nye fiberkabelen vil komme inn til Norge på Rennesøy i Ryfylke. Haugaland Kraft bygget sist sommer fiberkabel fra vår region til Rennesøy. Vi er dermed allerede godt posisjonert til å trekke til oss nye etableringer av virksomheter (som f.eks. datasentre) som har behov for fiberkapasitet og ren energi på Haugalandet, avslutter Jan Håland.

Kontaktinformasjon:

Olav Linga
Konsernsjef Haugaland Kraft AS
Mobil: 911 61 324

Jan Håland
Direktør Haugaland Kraft Fiber AS
Mobil: 982 37 181

Linga og Håland

Eierandeler:

Altibox 37.432%
Haugaland Kraft AS 26.278%
BKK Digitek AS 20.747%
Jacob Hatteland Holding AS 8.103%
Polysys AS 4.698%
Green Mountain AS 2.018%
Ryfylke IKS 0.724%
altibox kabel england

Publisert