Først i Norge med fleksibilitetsstyring for ulike smarte enheter

Presse Forside

Haugaland Kraft Energi lanserer nå Byge-Flex – en ny tjeneste som gjør det mulig for husholdninger å delta i fleksibilitetsmarkedet med flere typer smarte enheter, uavhengig av hvilken strømleverandør de har. Tjenesten er integrert i Byge-appen, som er gratis og ikke knyttet til noen strømavtale.

– Med Byge-Flex senker vi terskelen for å delta i fleksibilitetsmarkedet. Dette er et viktig steg for å gjøre strømnettet mer robust og bærekraftig, sier Stig Blomseth, seksjonsleder for ny forretning i Haugaland Kraft Energi.

Forbrukerfleksibilitet handler om å bruke strøm smartere – ved å flytte forbruk til tider med lavere belastning i nettet. Dette bidrar til bedre balanse i kraftsystemet og reduserer behovet for kostbare nettutbygginger. Forbrukere som stiller fleksibilitet tilgjengelig, får økonomisk kompensasjon.

Støtter flere typer smarte enheter

Byge-Flex er den første appen i Norge som muliggjør fleksibilitetsstyring av ulike smarte enheter – som elbilladere, varmtvannsberedere, panelovner, varmekabler og varmepumper –uavhengig av strømleverandør. Dette åpner for bred deltakelse blant norske husholdninger.

Tjenesten er i første omgang tilgjengelig i områder tilknyttet nettselskapene Elvia, Tensio, Glitre, Linja og Fagne. BKK og Lnett har åpnet deler av sine nettområder. Andre interesserte kan sette seg på venteliste.

– Vi har utviklet Byge-Flex med fokus på brukervennlighet og trygghet. Kundene trenger ikke selv å følge med på når det er høy eller lav belastning i nettet – styringen skjer automatisk. Samtidig sikrer vi at komforten opprettholdes, med ferdigladet bil og varmtvann tilgjengelig når det trengs, sier Blomseth.

Vinn-vinn for både husholdninger og kraftsystemet

En gjennomsnittlig husholdning kan ifølge Haugaland Kraft Energi oppnå en årlig inntekt på mellom 500 og 4.000 kroner, avhengig av forbruksmønster og utstyr. Samtidig bidrar tjenesten til å frigjøre nettkapasitet og redusere behovet for nye investeringer i strømnettet – noe som er avgjørende for å møte fremtidens elektrifiseringsbehov og styrker forsyningssikkerheten.

– Vi har i flere år utviklet og testet teknologi og forretningsmodeller som skal gjøre fleksibilitet lønnsomt for både strømkunder, nettselskap og strømleverandører. Ved å samle fleksible ressurser fra mange husholdninger kan vi redusere maksimalbelastningen i nettet, noe som gir lavere tapskostnader og kan utsette behovet for nettutbygging. Dette kan på sikt også gi lavere nettleie for kundene, samtidig som kundene kan redusere egne strømkostnader, sier Blomseth.

Tett samarbeid med NeoWatt og del av Euroflex-prosjektet

Byge-Flex er en del av det nasjonale innovasjonsprosjektet Euroflex, som utvikler en kommersiell markedsplass for handel med forbrukerfleksibilitet. Haugaland Kraft Energi har en aggregatorrolle i prosjektet og vil samle forbrukerfleksibiliteten på vegne av sine kunder.

– Byge-Flex gjør det enkelt for norske husholdninger å bidra til et smartere og mer bærekraftig strømnett. Når vanlige hjem får mulighet til å stille fleksibilitet til rådighet – og samtidig få betalt for det – tar vi et viktig steg mot fremtidens energisystem. Samarbeidet mellom Euroflex-partnerne Haugaland Kraft Energi og NeoWatt viser hvordan teknologi og forbrukerinnsikt kan forenes for å skape reell verdi for både samfunnet og den enkelte, sier Hege Dyngvold, leder Euroflex.

Teknologiselskapet NeoWatt er teknisk integrasjonspartner i Byge-prosjektet, og har i tillegg ansvar for markedsintegrasjon og budgivning mot markedsplassen Nodes.

Tilbyr også fleksibilitetsløsninger til næringslivet

I mai annonserte Haugaland Kraft Energi sitt samarbeid med teknologiselskapet Enlink om å tilby fleksibilitetsløsninger til næringslivet gjennom prosjektet HK Flex. Her får bedrifter mulighet til å utnytte fleksibilitet i eget strømforbruk som en ressurs og inntektskilde – enda et viktig bidrag til et mer stabilt og bærekraftig kraftsystem.

FAKTABOKS

Hva er fleksibilitetsmarkedet?
Det finnes egne markedsplasser for handel med fleksibilitet. Her legger aktører som representerer mange kunder (f.eks. strømleverandører som Haugaland Kraft Energi) inn bud på hvor mye fleksibilitet de kan tilby og til hvilken pris. Nettselskaper som trenger å redusere belastningen i nettet, kan kjøpe denne fleksibiliteten. Når et bud aksepteres, får tilbyderne beskjed og tilpasser forbruket i henhold til avtalen. Dette gjør strømkundene til en aktiv ressurs i kraftsystemet.

Hvorfor finnes det?
Strømnettet har begrenset kapasitet, spesielt i perioder med høyt forbruk. Ved å fordele forbruket jevnere gjennom døgnet, utnyttes nettet bedre.

Hvordan fungerer det?
Kunder med smarte enheter som elbilladere, varmtvannsberedere og panelovner, lar strømforbruket sitt styres automatisk i korte perioder – uten at det går utover komforten.

Hva får man igjen?
Kundene får økonomisk kompensasjon for å stille fleksibilitet til rådighet og bidrar samtidig til et mer bærekraftig energisystem.

Kontaktperson
Stig Blomseth
Seksjonsleder ny forretning, Haugaland Kraft Energi
Mobil: 90 59 61 62

Publisert