HytteVåglis-fotoAndreasBachmann-3468

Derfor er strømprisen høyere i år enn i fjor

Markedskommentar Strøm Informasjon Forside

Etter et år med rekordlave strømpriser, er strømprisene hittil i januar betydelig høyere enn hva vi har vært vant med i det siste. I fjor hadde vi historisk lave strømpriser. Til sammenlikning var prisen over tre ganger høyere i 2019 og 2018. Hvorfor er det slik, og hva kan vi vente oss fremover?

Hvorfor var prisene så lave i fjor?

De lave strømprisene skyldtes god tilgang på kraft i kombinasjon med lavere strømforbruk enn normalt. Svært mye regn og snø i fjellet og gode vindforhold ga rekordhøy kraftproduksjon. I tillegg var 2020 det varmeste året som noen gang er målt, dermed brukte vi mindre strøm til oppvarming. På toppen av dette var det reduserte muligheter til å eksportere overskuddskraft. Dermed ble strømprisene presset enda lengre ned.

Hva skyldes den store økningen vi har sett etter nyttår?

Prisøkningen etter nyttår skyldes i hovedsak tørrere og kaldere vær. Det gir mindre nedbør til vannkraftproduksjon og samtidig høyere strømforbruk til oppvarming. I tillegg har det vært mindre fart i vindkraften både i Norden og på kontinentet. Prisene her hjemme påvirkes av forholdene i resten av Europa, ettersom kraftmarkedene er tett koblet sammen. Når tilgangen på fornybar energi går ned og etterspørselen går opp, stiger prisene.

Hvordan blir strømprisene i 2021?

Prisene for vinteren og våren 2021 ser ut til å ligge på et normalt prisnivå for årstidene. Men prisene kan svinge, avhengig av hva slags vær vi får de kommende månedene. Mildt og vått vær vil være med på å presse prisene ned, mens kaldt og tørt vær vil presse prisene opp.

Les mer på Energi Norge sine nettsider
Nylansering

Ha kontroll på når strømmen er billigst. Se og juster strømforbruket ditt i sanntid. Oppdag dine strømtyver. Lanseringen av KraftPlugg i februar er bare starten.

KraftPlugg-profilbilde-crop_v3

Om vinteren går strømprisene opp, og vi har gjerne større behov for å spare strøm og kontrollere strømforbruket. Vi har derfor samlet fem enkle ting du kan gjøre for å spare strøm.

faktaark-stromguiden-samlet-vektor

Hos oss er de aller fleste strømproduktene timepriset. Dette åpner opp for muligheter til å bruke strømmen smartere. Dersom du bruker strøm i timer av døgnet der strømprisene er lavere, får du også en lavere strømregning. Variasjonen i strømprisene kan du se i appen vår Mitt Hjem.

MittHjem-timespriser-600×565

Publisert