Brenner for likestilling i idretten

Forside Samarbeidspartner

Haugaland Kraft er Jesper Saltvik Pedersens lokale hovedsponsor, han er en av verdens fremste parautøvere og har et brennende engasjement for at paraidretten skal bli mer likestilt med annen idrett. Vi tok en prat med han i en noe annerledes uke.

Gallamiddag i Paris med Messi

– Jeg er glad i å være på farten, forteller Jesper fra telefonen på vei til møter i Lørenskog.

Vi ringer Jesper i det som for han er en unormal uke. Han er nemlig hjemme i Oslo. – Jeg tilbringer generelt lite tid hjemme, og spesielt i vinterhalvåret og sesongen. Da er jeg mye på farten.

Jesper legger bak seg et begivenhetsrikt 2023, han prater om VM i Spania hvor han tok fire gull og en bronse, om at han var én av seks nominerte i verden som årets parautøver. – Da ble jeg invitert på gallamiddag i Paris med Messi. Jeg vant ikke, men det var stort å bli nominert.

Årets Haugalending

Rett før vi gikk inn i et nytt år ble Jesper stemt frem i Haugesunds avis kåring av Årets Haugalending. – Årets Haugalending er ikke bare idrett, så det var stort. I tillegg til at det er folket som har stemt meg frem. Det betyr mye for meg.

Men påvirker det motivasjonen til Jesper?

– Resultater på idrettsbanen er det jeg kjemper for, men dette kommer som en god bonus. Det er stort å bli nominert på Idrettsgallaen hvor hele bransjen samles. Jeg skal ha fokus på ski, men det er alltid gøy å være med på sånne ting. Jeg er der jo for det jeg har prestert i bakken. 

Et nytt og noe annerledes år

For Jesper byr 2024 på et litt annerledes år, med en sesong uten mesterskap. I tillegg har han fått ny sjef, etter at landslagssjefen som har fulgt han siden han var 12 nå har gitt seg. Men det blir langt fra et hvileår.

– Jeg reiser til Sveits nå, før turen går videre til Italia, og rett etter det reiser vi til Japan, et land jeg aldri har vært i før.

I Japan står Worldcupen for tur, og hovedmålet til Jesper er å vinne sammenlagt, noe han har klart de seks siste årene. Målet er å slå Marcel Hirscher som har vunnet åtte sesonger på rad. Og det blir vel enkelt?

– Det er et ganske tett renn, og det må kjempes for, konstaterer Jesper.

Reiste alene til New York

Jesper har rundt 200 reisedøgn i året, men reiser gjerne når han har ferie også. I 2022 reiste han helt alene til New York på ferie. En prøvelse for de fleste av oss, men kanskje en enda større prøvelse dersom man sitter i rullestol?

– Det er jo litt flere praktiske ting som må gjennomgås når jeg sitter i rullestol, men det gikk helt fint. Det var en veldig fin tur og ferie som jeg har mange gode minner fra.

Premiepengene må ikke komme først

Det er en kjent sak at Jesper har et brennende engasjement for likestilling i idretten. Mange husker da han vant en ost i et renn, og la den ut til salgs med teksten «Osten er god, men finansierer ikke satsingen». I renn som dette vinner funksjonsfriske utøvere opp til flere hundre tusen kroner.

– Det å drive med idrett er kostbart, men sånn jeg ser det må ikke pengepremiene komme først. Vi må få ting mer TV-vennlig, kanalene må sende rennene og mesterskapene våre på TV, og vi må få sponsorer til arrangementene. Vi er på riktig vei, men ting tar tid. Derfor er det spesielt viktig for meg å ha private sponsorer, som Haugaland Kraft. Det er jeg helt avhengig av for å kunne gjøre dette.

Jesper får installert KraftPlugg av Leif Inge Yrke.

Det blir litt Netflix

Jesper har mange baller i lufta, og i tillegg til å være proff idrettsutøver har studerer han politikk.

– Når jeg skal slappe skikkelig av prøver jeg å legge bort digitale ting og lese en del, men det blir en del Netflix. Nå holder jeg på med siste sesong av The Crown.

Og hva hadde egentlig Jesper gjort om det ikke ble idrett?

– Det er vanskelig. Men kanskje vært mer politisk engasjert, det finnes jo mange måter å prøve å endre ting på. Når jeg er i bakken prøver jeg jo samtidig å gjøre gode ting for samfunnet. Jeg vi gjøre endringer i paraidretten, og få den opp og frem, likestilt med annen idrett.

Jesper er et forbilde for mange, og har hodet og hjertet på riktig plass i det han gjør. Han har hatt mye medgang de siste årene, men også motgang. Hans tips til jenter og gutter som ønsker å komme like langt opp som han er klare: – Tør å følge drømmene dine. Mye kan høres sprøtt ut, men om du legger nok krefter i noe, er det lite som e umulig. Man må også huske å ha det kjekt, for om man ikke har det kjekt, få man ikke til noen ting.

Når denne saken publiseres befinner Jesper seg i Cortina i Italia for ulike renn. Vi heier på deg, og er stolte over å ha deg som samarbeidspartner!

Publisert