Strømprisene svinger gjennom hele året, ja til og med gjennom døgnet. Etter et år med usedvanlig lave strømpriser i 2020, har strømprisen holdt seg høy stort sett i hele 2021 og første del av 2022.

Hvorfor er det høye strømpriser?

Lite tilsig i vannmagasinene

I Norge får vi det meste av kraften fra vannkraft. Dvs at vi trenger vann i magasinene for å produsere kraft. Lite snø i vinter og lite regn i hele år gjør at nivåene i vannmagasinene ligger lavere enn normalt.

Tørt og kaldt i vinter, tørt og varmt i høst

Tørt vær betyr lite nedbør. I tillegg til å styre nedbøren og tilsiget til vannmagasinene styrer også været strømforbruket både her og i våre naboland, samt vindkraftproduksjonen i Europa.

Høyt forbruk gir høy etterspørsel

Vi hadde en veldig kald vinter med høyt strømforbruk, og vi fortsetter å elektrifisere mer og mer. Det gjør at strømforbruket stiger. I år har vi faktisk hatt flere forbruksrekorder og flere vil det bli.

Tilbud og etterspørsel i Europa

Tilbud og etterspørsel i våre naboland spiller også inn på strømprisen her til lands. For eksempel gjør lite vind på kontinentet at vi eksporterer mer og importerer mindre billig vindkraft av Europa.

Det er mange som tror at det er vi i Haugaland Kraft som styrer strømprisen din. Men det stemmer ikke. Strømprisene styres – kort fortalt – av vær og vind, tilbud og etterspørsel. I Norge har vi et regulert kraftmarked, hvor alt kjøp og salg gjøres gjennom kraftbørsen Nordpool. Her selger kraftprodusentene, som typisk i Norge er store vannkraftverk, kraft. Denne kraften er «ferskvare» og må forbrukes når den produseres.

Strømleverandørene kjøper strøm på kraftbørsen og selger den videre til deg. Én dag i forveien settes timeprisene for neste dag basert på hva kraftprodusentene sier de skal produsere/selge, og hva strømleverandørene sier de skal kjøpe. Det er her tilbud og etterspørsel kommer inn. Når timeprisene for neste dag er satt av Nordpool, gjelder de samme prisene for alle strømleverandører. Dvs at vi i Haugaland Kraft kjøper inn strømmen til samme pris som alle andre strømleverandører i landet. Når strømprisene går opp eller ned, vil ikke Haugaland Kraft tjene mer eller mindre på deg som kunde. Det betyr at vi betaler mer eller mindre for strømmen fra kraftbørsen.

Du har sikkert hørt at strømmen er billig fordi det har regnet mye og vannmagasinene fylles opp? Det er riktig at fyllingsgraden i vannmagasinene her til lands påvirker strømprisen. Men det er også flere andre faktorer som spiller inn. Er det meldt kaldt vær, sånn at vi vet at forbruket blir høyt og tilsiget lavt? Blåser det lite på kontinentet, sånn at Europa får tilførsel av kraft fra norske vannkraftverk? Hvordan er langtidsutsiktene for værvarselet? Blir det mye nedbør fremover, sånn at produsentene ønsker å tappe mer fra magasinene?

I vinter har vi kunnet «glede oss» over en del nedbør.

Så tenker du sikkert at da bør prisen gå ned, mens vi i det siste har sett det med motsatte med flere prisrekorder. Siden vi i vårt område er koblet til kontinentet via strømkabler, blir prisen her hos oss tett koblet til prisen ellers i Europa. Europa får størstedelen av energien fra vind, gass og kull, Prisene i Europa presses opp av kraftige prisstigninger på olje, CO2, gass og kull, men også av perioder med lite vind. men også av perioder med lite vind. Når det er høye priser i Europa, blir det eksportert mer kraft fra Norge, og vi importerer mindre billig vindkraft tilbake.

Få kontroll over strømregningen

Gjør noen enkle grep:

Ta kontroll på strømforbruket

Følg med på strømprisen og ditt strømforbruk, og finn ut hvor det kan være strøm – og dermed penger å spare.

Les mer om KraftPlugg

Hold deg oppdatert

Ha en oversikt over din strømavtale, og få med deg nøkkeltall rundt strømforbruket og endringer i strømmarkedet.

Les mer om Mitt Hjem

Problemer med å betale regningen?

Ta kontakt. Vi er her for deg og vil alltid forsøke å finne en løsning som passer for deg.

Les mer om betalingsutsettelse

Husk – Det blir bedre!

Strømprisene går opp og ned, og vil stabilisere seg på et lavere nivå igjen.

Supre tips til å

SPARE STRØM

TYDELIG OG TRANSPARENT

STRØMSELSKAP

Om strømpris og strømavtaler

Strømprisen blir satt av Nord Pool, den nordiske kraftbørsen. Alle strømleverandører kjøper strømmen fra Nord Pool til samme pris og selger den videre til deg med et påslag. Påslaget er strømleverandører sin fortjeneste, og strømprisen avhenger av hvilken strømavtale du har. 

Kort fortalt kan vi dele inn i to typer strømavtaler:
– Spotprisavtaler
– Strømavtaler med en fast/satt pris per kilowattime du forbruker

Innenfor de to typene har både vi og andre strømleverandører ulike avtaler tilpasset våre kunder. 

Spotprisavtaler

Spotprisavtaler består av to priselementer i tillegg til merverdiavgift til staten:
1.) Spotprisen på kraftbørsen (ulik for timene i døgnet)
2.) Påslag per kilowattime du forbruker (likt uansett spotpris på kraftbørsen)

Spotprisavtaler følger timeprisene på kraftbørsen, og spotpriselementet regnes ut fra hvor mye strøm du bruker hver time ganget med spotprisen for den timen. I tillegg legger vi til et påslag på noen ører per kilowattime du forbruker. Husk at påslaget er det samme uavhengig av time-/spotprisen på kraftbørsen*.

PS! Som første strømselskap i Norge tydeliggjorde vi dette på fakturaen tidligere i år. Alle kunder med spotprisprodukter kan nå se akkurat hvor mye av strømprisen som er vårt påslag (fortjeneste). LES MER HER

Strømavtaler med fast pris

Med denne typen produkter betaler du samme pris per kilowattime du forbruker – uansett pris på kraftbørsen og når på døgnet du forbruker strømmen*.

Forskjellen på avtalene innenfor denne typen er hvor lenge prisen varer – i tillegg til selve prisen per kilowattime selvsagt. Noen avtaler med fast pris per kilowattime har lang bindingstid (fastprisprodukter), mens andre kan svinge hyppigere (variable produkter). Du betaler uansett samme pris per kilowattime du forbruker.

*lokal nettleie kommer i tillegg uansett hvilket strømprodukt du har. 

HVA BESTÅR STRØMREGNINGEN AV?

Strømprisen blir satt av Nord Pool, den nordiske kraftbørsen. Alle strømleverandører kjøper strømmen til samme pris og selger den videre til deg med et påslag.
Påslaget er det strømleverandørene tar betalt for å tilby tjenestene og strømproduktene sine til deg. Påslaget er per kWt og/eller et fast månedsbeløp. En andel av påslaget går også til å betale lovbestemte elsertifikater. Påslaget utgjør bare 3 % av strømregningen til en gjennomsnittlig forbruker i Norge. 
Nettleien er det du betaler for at nettselskapet skal frakte strømmen til huset ditt. Nettleien er delt inn i et fast ledd og et variabelt ledd som avhenger av hvor mye strøm du bruker. Nettleien avhenger også av hva det koster å bygge og drifte strømnettet i din region.
Avgiftene består av elavgift, Enova-avgift og merverdiavgift. Nettselskapene krever inn avgiftene på vegne av myndighetene.

Kilde: Energi Norge

dettebestårstrømprisenav-svarttekst2

Velg strømavtalen som passer best for deg

Strømprisene vil svinge, men åpenheten skal alltid være den samme hos oss. Du som kunde skal være trygg på at du er kunde hos en transparent strømleverandør som bygger regionen og gir tilbake til nærmiljøet.

Se våre strømavtaler

Nettleie – Hva er det og hva betaler du for?

Les mer om nettleie

Vil du vite mer om strømprisen og kraftmarkedet?

Les mer på EnergiNorge

Ha kontroll på når strømmen er billigst. Se og juster strømforbruket ditt i sanntid. Oppdag dine strømtyver. Lanseringen av KraftPlugg er startskuddet på Haugaland Kraft 2.0 – din reise mot å få langt større kontroll over eget forbruk og dine strømkostnader.

KraftPlugg-toppbilde-lavere_v2
Strøm

Vi ønsker å gjøre det enklere å forstå og sammenligne strømproduktene våre, derfor rydder vi i produktporteføljen vår. Vi vil gjøre det så enkelt som mulig for deg og gjør derfor noen endringer.

HK-illustrasjon-VelgBolig_RGB
Strøm

Mye tyder på at kraftprisene kan bli liggende på et høyt nivå også fremover. For å hjelpe husholdninger med å håndtere de ekstraordinære strømprisene har regjeringen forlenget strømstøtteordningen ut mars 2023.

kompensasjonsordning_shutterstock_538621282
Tips til hjemmet

I en tid med høye priser på strøm, diesel og bensin, er det flere som stiller seg spørsmålet: Er det nå billigere å fylle med diesel/bensin, enn å lade elbilen? Selv med historisk høye strømpriser, viser vårt regnestykke at det fortsatt er billigere å lade en elbil hjemme VS …

Lad bilen de timene strømprisen er billigst
Strøm

Denne uken opplevde Norge de høyeste timeprisene noen gang med over åtte kroner per kWh. Hva som påvirket dette har flere ulike grunner som lite vind, kaldt og tørt vær, samt Russlands invasjon i Ukraina. Her kan du lese og lære mer om den siste utviklingen i strømprisen. Vær …

art-wall-kittenprint-m5nbvV8sXO0-unsplash
Spørreundersøkelse med premie