Hvordan lade elbilen trygt og lovlig
Når du skal lade elbilen din, kan du enten benytte deg av en hurtiglader, en veggmontert hjemmelader eller stikkontakt.
Trygg lading av elbil:
- Veggmontert ladeboks montert av en godkjent elektriker for lading hjemme.
- Hurtiglader langs veien.
- Stikkontakt, men bare HVIS det er en egen kurs til elbilen, kursen er maks 10 A og har jordfeilbryter type B.
- Sørg for at ladeledning og kontaker er uten skade.
- Unngå å lade med skjøteledning.
Lade hjemme
Det beste tipset vi har for enkel, trygg, rask og fremtidsrettet lading i ditt hjem er å gå til anskaffelse av en hjemmelader, som også er den anbefalte løsningen av DSB, NAF og elbilforeningen.
I praksis er det to alternativer: Å lade ved en dedikert hjemmelader, eller å lade fra vanlig stikkontakt.

Alternativ 1 – På-vegg-lader (Mode 3)– enten med fast kabel eller Type 2-kontakt (anbefalt)
DSBs klare anbefaling er installasjon av Mode 3 «på-vegg-lader». Denne løsningen ivaretar alle sikkerhetskrav, er praktisk og gir mange fordeler som rask lading og stor fleksibilitet. Dette vil i følge dem være standard løsning. Den synlige forskjellen mellom Mode 2 og Mode 3 er at en Mode 3-lader har ladeboksen skrudd fast på veggen. Anbefalingen følger også av at EU har vedtatt at Mode 3 med Type 2-kontakt skal rulles ut på alle offentlig tilgjengelige ladestasjoner fra og med 2018. Det er også denne type lader Haugaland Kraft tilbyr til sine kunder.
En fastmontert ladeboks kan enten ha en fast kabel som plugges inn i bilen eller være utstyrt med en Type 2-kontakt som kan kobles til kabel som følger med bilen. Ladeboksen har innebygde sikkerhetsfunksjoner, og egen jordfeilbryter er ikke nødvendig siden dette allerede er installert i boksen. En autorisert elektroinstallatør kan montere slikt utstyr. Med en fastmontert ladestasjon kan du være sikker på at den daglige ladingen foregår på riktig måte, og du trenger ikke å bekymre deg for hvor du skal lade neste gang – du kan trygt stå opp til en ferdig ladet elbil hver morgen.
Kapasitet
Kursen som brukes til en slik ladeboks er vanligvis mellom 16 og 32 ampere (Ca 23-138 km kjørelengde per time, avhengig av type nettsystem i ditt elektriske anlegg.
Uansett lademetode begrenses i tillegg tilgjengelig ladehastighet av hvor stort strøminntaket til boligen er, av utetemperaturen (det går tregere når det er kaldt), og av ombordladeren i bilen. Laderen som tilbys av Haugaland Kraft kan stilles inn til effekten som passer din bil og ditt elektriske anlegg, og har senere muligheter for omstilling av tilgjengelig effekt dersom behovet skulle endre seg.
Alternativ 2 – Vanlig stikkontakt (Schuko)
For mange er det nærliggende å lade i vanlig stikkontakt med ladekabelen som medførte ved kjøp av bilen. Dersom dette skal gjøres, er det flere ting som må passes på dersom dette skal skje på en trygg og lovlig måte mtp brannfare:
- Kontakten må forsynes av en kurs med maks 10 A sikring. Det er også viktig å få sjekket om anlegget faktisk tåler den aktuelle belastningen over tid.
- Kursen må være beskyttet av en egen jordfeilbryter type B. Elbil på lading kan ellers «lure» jordfeilvernet ditt hjemme
- Ladeboks må henges i kurv eller krok – slik at vekten ikke belaster kontakten i festet.
- Kontakten skal bare brukes av én bil av gangen
- Kontakten må være fastmontert
- Unngå bruk av skjøteledning. Hvis kabelsnelle benyttes, er det veldig viktig at hele kabelen trekkes ut av snellen før den benyttes selv om det ikke er behov for hele lengden. Gjenværende kabel på en kabelsnelle vil medføre varmegang ved så store strømmer som vi her snakker om.
Kapasitet
Å lade med hjemmekontakt vil kunne gi deg mellom 2,3 kW-7,7 kW (10-40 km kjørelengde per time), avhengig av type nettsystem i ditt elektriske anlegg.
Primært for nødlading
Laderen som medfølger bilen er primært beregnet for «nødlading»/sporadisk lading på reise, ikke for den permanente og daglige løsning for hjemmelading av elbil.
Publisert